Virtuele wegwijzer

Ga naar hoofdmenu / zoekveld.

 1. Home 
 2. Verzorging & Verpleging
 3.  
 4. Transfer

Transfer

Binnen de zorg - zowel in de thuiszorg, als binnen de instellingen - worden dagelijks mensen vanaf het bed in de rolstoel getild, op het toilet geholpen, enzovoort. Lichamelijk zware belasting voor de zorgverlener vormen meestal een directe aanleiding tot rug-, nek- en/of schouderklachten. De link richting het ziekteverzuim is snel gelegd en de gerelateerde cijfers spreken voor zich.

De juiste werkmethode in combinatie met het gebruik van transferhulpmiddelen kunnen de gezondheidsrisico´s aan het houdings- en bewegingsapparaat sterk reduceren. Transferhulpmiddelen dienen dan wel gebruiksvriendelijk en 100% veilig te zijn. De zorgvrager en de zorgverlener zijn immers allebei afhankelijk van de gebruikte hulpmiddelen. De zorgvrager moet niet alleen kunnen vertrouwen op het hulpmiddel, maar ook op de deskundigheid van de zorgverlener. De zorgverlener moet te allen tijde kunnen vertrouwen op 'het gereedschap', waarmee de zorg verleend wordt.

Van de onderstaande zeven transferhandelingen zijn richtlijnen met betrekking tot de werkmethode opgesteld. Een combinatie van methoden is noodzakelijk in situaties waarin één methode niet leidt tot een situatie waarin alle handelingen volgens de groene praktijkregels uitgevoerd kunnen worden.

 • Transfer van en naar het toilet
 • Verplaatsen op het bed
 • Verplaatsen van lig naar zit
 • Kantelen in bed
 • Tot zit brengen op de rand van het bed
 • Rolstoel rijden
 • Tot staan brengen

Klik op een foto voor
vergroting en toelichting.

Haal de kracht niet uit je armen, maar uit de verplaatsing van je lichaamsgewicht (bron: TNO Kwaliteit van Leven) Plaats je handen zo dat je desgewenst ook kunt duwen en kom snel weer terug naar het bed (bron: TNO Kwaliteit van Leven) Ook al beweeg je goed mee met je lichaam, je eindigt vaak toch wat voorovergebogen (bron: TNO Kwaliteit van Leven) Als iemand veel pijn heeft kun je op deze manier toch met een goede techniek kantelen (bron: TNO Kwaliteit van Leven)

Servicemenu