Thema
Infectierisico’s

Hygiënisch werken

Praktijktips

 • Houd de omgeving schoon

  Alles wat je aanraakt kan een besmettingsbron worden. Houd alles schoon en droog. Ruim vervuiling direct op. Ga niet met vervuilde kleding de pauzeruimte in. Volg de tips en aanwijzingen in de bijlage schoonhouden, schoonmaken en desinfectie.

 • Maak gewoonte van hygiënisch werken

  Bij iedere handeling opnieuw nadenken over hygiëne? Dat kan niemand volhouden en gelukkig hoeft dat ook niet. Werk volgens een vast patroon, maak je de stappen uit de werkinstructies  eigen en werk volgens deze stappen. Na 21 dagen is het gewoonte.

 • Was de handen op de juiste manier

  Ken de momenten waarop handhygiëne nodig is en wat op dat moment de beste handhygiëne is. Zie hiervoor de instructies handhygiëne (Folder RIVM Handhygiëne VVT) en het filmpje van RIVM.

 • Houd je huid gezond

  Je huid wordt belast door wassen en handdesinfectie. Gebruik daarom zo min mogelijk middelen die je huid ontvetten en was zo min mogelijk met heet water. Gebruik slim je handschoenen. Pas handdesinfectie alleen toe waar dat is voorgeschreven.

 • Pas hoest- en nieshygiëne toe

  Een goede hoest- en nieshygiëne bestaat uit: hoest / nies met afgewend gezicht, liefst met je hand voor je mond in een papieren zakdoek of anders in je elleboog. Gebruik papieren zakdoeken maar één keer. Pas handhygiëne toe na het niezen / hoesten.