Thema
Zwangerschap en arbeid

Infectierisico’s en zwangerschap

Praktijktips

 • Bereid je voor op zwangerschap

  Wil je zwanger worden? Kijk dan ruim van tevoren naar de invloed die werk op de zwangerschap kan hebben, ook bij de man. Bekijk de tips van de website Arboportaal hierover of de tips van het RIVM over zwangerschap en werk.

 • Ken de risico’s van infectieziektes bij zwangerschap

  Je staat er misschien niet bij stil waar je in het werk een risico loopt op infectierisico’s die gevolgen kunnen hebben voor de zwangerschap. Bekijk de infectieziektes en blootstellingsroutes die voor jouw werk aan de orde kunnen zijn.

 • Bescherm je tegen infectierisico van dieren

  Kom je in contact met (huis)dieren of hun uitwerpselen (kattenbak), ken dan de risico’s die dit met zich meebrengt en bescherm je hiertegen. Lees de brochure Veilig in verwachting van RIVM.

 • Zorg vóór je zwanger bent dat je vaccinaties op orde zijn

  Tijdens de zwangerschap kun je niet gevaccineerd worden voor bepaalde infectieziektes. Ook is behandeling niet altijd mogelijk. Kijk dus ruim vóór je zwanger wordt wat je vooraf kunt doen om jezelf te beschermen tegen infectieziektes.

 • Overleg met de bedrijfsarts

  Als je niet wilt dat collega’s weten dat je zwanger bent of bezig bent dit te worden, dan kun je vertrouwelijk terecht bij de bedrijfsarts. Die kan (laten) uitzoeken of er risico’s in je werk zijn.

 • Meld dat je zwanger bent

  Pas op het moment dat je hebt gemeld dat je zwanger bent kan de werkgever eventuele aanpassingen in het werk doen. Hoe eerder jij meldt des te sneller kan daarop geanticipeerd worden.

 • Vraag om werkaanpassing

  Met goede beschermende maatregelen hoeft het werken bij zwangerschap geen probleem te zijn. Als je werkzaamheden doet die van invloed kunnen zijn op de zwangerschap, dan kun je aanpassingen vragen in het werk.