Thema
Gevaarlijke stoffen

Cytostatica

Praktijktips

 • Ken het risico van cytostatica

  Als cliënten met cytostatica behandeld worden, dan zal dat aan je gemeld worden. Verdiep je dan in de risico’s en werkinstructies. Heb je vragen? Schakel dan de leiding, preventiemedewerker of bedrijfsarts in.

 • Ga voorbereid te werk

  Zorg dat je alle benodigde spullen beschikbaar hebt voordat je gaat werken bij de cliënt. Zorg ook dat je voorbereid bent op calamiteiten. Heb je de vereiste (reserve)beschermingsmiddelen, voldoende gaasjes, doeken en afvalzakken voor het speciale afval?

 • Werk hygiënisch

  Werk zorgvuldig: voorkom verspreiding van vuil / cytostatica, doe handschoenen uit na iedere ‘vuile’ handeling, maak geen snelle bewegingen, voorkom spatten en doe alle wegwerpmateriaal in speciale afvalzak zonder de lucht eruit te persen!

 • Voorzichtig met vuile handschoenen

  Let op dat je met vuile handschoenen niets aanraakt wat schoon is, want dan verspreid je mogelijk cytostatica. Doe de handschoenen uit (in de afvalzak) na vuile handelingen en was direct daarna de handen. Gebruik geschikte handschoenen.

 • Behandel besmet wasgoed op de juiste manier

  Vouw (langzaam) het wasgoed zodat de vuilste delen direct worden afgedekt. Doe het wasgoed direct in de wasmachine en gebruik het juiste wasprogramma. Als je wasgoed in een plastic zak doet: afsluiten zonder de lucht eruit te persen.

 • Pas op met druppels van stoma, catheter, infuus of po

  Iedere druppel telt, zorg dat er geen spatten optreden, houd een gaasje aan de opening om druppels op te vangen. Spoel urine zorgvuldig weg. Volg de specifieke werkinstructies, zie voorbeeld werkprotocollen.

 • Volg de instructies bij persoonlijke verzorging

  Bij het wassen: waar mogelijk de cliënt zelf laten doen. Gebruik bij voorkeur wegwerpwasdoekjes. Bij wassen met washand en water: gebruik handschoenen en schort. Volg de werkinstructies, zie voorbeeld werkprotocollen.

 • Werk van schoon naar vuil

  Werk volgens de werkinstructies. Werk van schoon naar vuil. Gebruik meerdere (wegwerp) schoonmaakdoeken zodat het sop en spoelwater niet verontreinigd wordt. Gebruik beschermingsmiddelen.