Thema
Infectierisico’s

Prik-, bijt- of snijaccidenten

Praktijktips

  • Werk veilig met naalden

    Het voorkomen van prikaccidenten betekent op de eerste plaats: naalden als gevaar zien. Check beddengoed en omgeving op spuiten. Wen je aan om dit gevaar direct aan te pakken. Ruim ze meteen op in een naaldcontainer. Uiteraard nooit recappen.

  • Houd je huid intact en dek wondjes af

    Heb je verwondingen of kloven? Dan werkt jouw belangrijkste beschermingsbarrière ‘de huid’ niet goed meer. Houd je huid gezond en als je huidbeschadigingen hebt, dek deze dan af met een pleister voor je aan het werk gaat.

  • Ga voorzichtig om met besmet wasgoed

    Contact met vuil wasgoed van een zieke cliënt kan tot besmetting leiden. Werk er rustig mee (stofverspreiding) en als je het in een zak stopt, pers dan niet de lucht uit de zak, zie de instructies voor omgaan met besmet wasgoed.

  • Wees zorgvuldig met afval

    Vuil, besmet materiaal dat in het afval gaat, kan een besmettingsbron vormen. Heb je afval met scherpe kantjes, verpak het dan zo dat het straks niet een ander of jezelf kan verwonden als je het afval gaat opruimen.

  • Weet wat te doen bij een (prik)accident

    Heb je je geprikt of ben je op een andere manier verwond, gekrabd of gebeten, dan kun je een besmetting oplopen. Weet wat je te doen hebt en ga het niet ‘aanzien’. Meld het meteen en vraag advies of hulp volgens het prikaccidentenprotocol.