Fysieke belasting cliëntgebonden

Praktijktips

 • Breng het glijzeil op de juiste manier aan
  Voor een lig-ligtransfer met een cliënt met Mobiliteitsklasse C, D of E kun je de glijzeilen op verschillende manieren aanbrengen. Veel zorgmedewerkers doen dat door de cliënt te kantelen, het glijzeil er vervolgens zoveel mogelijk onder te leggen, de cliënt weer terug te draaien en dan het restant van het zeil er aan de andere kant onder vandaan te trekken. Bekijk hier een instructiefilm.

 • Soms zijn baleinen handig
  Bij het aanbrengen van een glijzeil kan het handig zijn om hiervoor de baleinen (uit een tilmat van een passieve lift) te gebruiken. Deze instructiefilm legt het stap voor stap uit.

 • Gebruik een glijzeil ook bij het uitkleden van een liggende cliënt
  Als je veel met glijzeilen werkt, word je er steeds handiger in en biedt het steeds meer mogelijkheden. In deze instructiefilm wordt een glijzeil gebruikt bij het uitkleden van een liggende cliënt.

 • Tips bij gebruik van een tillift
  Als je een passieve lift gebruikt bij een horizontale transfer, kan het soms handig zijn de tilband aan te brengen met een glijzeil. Als je een horizontale transfer doet met een tillift, is het vaak handiger om dat met een plafondsysteem te doen. Dat scheelt ruimte en je hoeft niet (zwaar) te manoeuvreren.

 • Doe na de transfer een ‘lift-off’
  Transfers die onder andere bedoeld zijn om decubitus te voorkomen, kunnen het helaas ook veroorzaken. Haal daarom altijd na de transfer de spanning van de huid door een ‘lift-off’. Als je hierover meer wilt weten, doe je de Free Learning module ‘Decubitus en Transfers’.

 • Doe de Free Learning module ‘Werken met glijzeilen’
  Wil je meer leren over het werken met glijzeilen? Doe dan de Free Learning module ‘Werken met Glijzeilen’ en haal gratis je certificaat en desgewenst een V&VN-accreditatiepunt.