Fysieke belasting cliëntgebonden

Praktijktips

 • Werk niet te laag…
  Met een te lage werkhoogte sta je voorovergebogen te werken. Zelfs een klein beetje doet de fysieke belasting al snel oplopen. Als je je werk niet hoog genoeg kunt zetten, maak dan jezelf kleiner door in spreidstand te gaan staan. Dan sta je stabiel en toch een beetje lager.

 • …maar werk ook niet te hoog
  Houd je schouders laag, veel mensen hebben de neiging met opgetrokken schouders te werken. Je tilt dan eigenlijk de hele tijd je schoudergordel omhoog, wat tot verzuring en pijn leidt.

 • Werk dicht bij je lichaam
  Als je je werk ver van je afhoudt sta je voorovergebogen te werken. Een berucht voorbeeld is het douchen van een cliënt zonder dat je een doucheschort draagt. Omdat je dan bang bent om nat te worden werk je ver van je af en ontstaat er statische belasting.

 • Ga er altijd recht voor staan
  Zelfs al is de werkhoogte goed, als je scheef (gedraaid) werkt is het niet gezond. Stap desnoods een klein stukje naar links of rechts zodat je er weer recht voor staat.

 • Wissel af of ontspan even tussendoor
  Je lichaam is niet gemaakt om lang in dezelfde houding te zitten of te staan. Het is dan beter om even wat anders te doen of tussendoor even te ontspannen. Een micropauze van een paar tellen waarin je even beweegt en een andere houding aanneemt, kan al voldoende zijn. De dichtgeknepen bloedvaten gaan weer open, de doorbloeding komt weer op gang, zuurstofrijk bloed wordt toegevoerd en afvalstoffen afgevoerd.

 • Zorg voor goed licht
  De noodzaak hiervan wordt vaak onderschat. Vooral als je precies werk moet doen, is goed licht enorm belangrijk. Anders ga je automatisch voorovergebogen werken.

 • Steun of leun
  Als je toch in een gebogen houding moet werken, steun of leun dan ergens op. Dan kunnen je spieren zich weer ontspannen. Mensen met rugklachten doen dat vaak al uit zichzelf, ze gaan leunen op een tafel, op de armleuningen van een stoel of op hun eigen knieën.

 • Overgewicht of zwanger? Wees dan extra voorzichtig!
  Zwangere medewerkers of medewerkers met overgewicht lopen extra risico. Met name bij statische belasting hebben zij extra druk op de tussenwervelschijven.

 • Doe de Free Learning module ‘Verzorgend wassen’
  Verzorgend wassen (‘wassen zonder water’) reduceert de tijd dat je (iets) voorovergebogen staat te werken. Je leert meer over verzorgend wassen met de geaccrediteerde Free Learning module ‘Verzorgend Wassen’.

 • Gebruik een haarwascap bij wassen op bed
  Het wassen van een cliënt op bed is vaak een uitdaging. Voor je het weet sta je in ongemakkelijke houdingen te werken. Dan kan een haarwascap een uitkomst zijn.

 • Doe de Free Learning module ‘Statische belasting’
  Wil je meer leren over statische belasting? Doe dan de Free Learning ‘Statische belasting’ en haal gratis je certificaat en desgewenst een V&VN-accreditatiepunt.

 • Lees het artikel ‘Statische belasting is een sluipmoordenaar’
  In dit artikel kun je nog veel meer lezen over statische belasting.