Fysieke belasting cliëntgebonden

Beleidstips

 • Neem de BeleidsSpiegel af
  BeleidsSpiegel is een volledig assessment van het beleid van jouw organisatie ten aanzien van de fysieke belasting bij manoeuvreren (en andere arbeidsrisico’s). Als je de BeleidsSpiegel afneemt, tref je daar duidelijke richtlijnen aan, bijvoorbeeld: ‘Alle zorgverleners moeten, wanneer zij zorg verlenen aan cliënten in de mobiliteitsklassen B-E, voorbereid zijn op het werk door het volgen van een basisinstructie til- en transfertechnieken. Zoals afgesproken in de arbocatalogus moet dit minimaal twee dagdelen in beslag nemen. Het kan zijn dat de zorgverleners deze training in hun basisopleiding al hebben gekregen. Het is echter goed de inhoud en kwaliteit te checken.’

 • Gebruik de TilThermometer
  Met de TilThermometer weet je of er in jouw zorgorganisatie conform de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting voor manoeuvreren wordt gewerkt.

 • Beantwoord de KarVragen en volg de RijRegels
  Met het beantwoorden van de KarVragen bepaal je of het bed, de lift, de kar én de route geschikt zijn.  Om vervolgens op de juiste manier te duwen en trekken, volg je de RijRegels.

 • Overweeg aandrijving
  Overweeg een systeem met aandrijving voor het manoeuvreren met bedden of tilliften.

 • Gebruik een tillift met aandrijving bij obese cliënten
  Bij het manoeuvreren met tilliften specifiek voor cliënten met overgewicht, is een tillift met aandrijving een oplossing om te kunnen voldoen aan de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting.

 • Gebruik een plafondlift voor zwaar manoeuvreren
  Een plafondlift is een goede oplossing voor zwaar manoeuvreren, bijvoorbeeld als de cliënt erg zwaar is of de vloer niet egaal.

 • Train en instrueer medewerkers
  Het goed rijden met bedden, tilliften en karren is belangrijk om overbelasting te voorkomen. Daarom is goede scholing en het geven van instructies aan medewerkers belangrijk, bijvoorbeeld door ErgoCoaches, fysiotherapeuten of ergotherapeuten. De instructiefilms over manoeuvreren van GoedGebruik kunnen hierbij helpen.

 • Houd de Praktijkrichtlijnen onder de aandacht
  Om het belang van de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting voor manoeuvreren onder de aandacht te houden, kun je deze poster ophangen.