Fysieke belasting niet-cliëntgebonden

Beleidstips

 • Neem de BeleidsSpiegel af
  De BeleidsSpiegel is een volledig assessment van het beleid van jouw organisatie ten aanzien van de fysieke belasting door tillen en dragen (en andere arbeidsrisico’s). Als je de BeleidsSpiegel afneemt, tref je daar duidelijke richtlijnen aan, bijvoorbeeld: ‘Alle medewerkers van ondersteunende diensten die fysiek belastend werk doen, zoals tillen en dragen, moeten voorbereid zijn op het werk door het volgen van een basisinstructie. Zoals afgesproken in deze arbocatalogus moet deze training minimaal twee dagdelen in beslag nemen. Deze training moet jaarlijks worden herhaald (minimaal één dagdeel).’

 • Neem de RugRadar af
  Het afnemen van de RugRadar geeft een goede indruk van de blootstelling van de medewerkers aan tillen en dragen (en andere arbeidsrisico’s). De resultaten van de RugRadar kun je handig weergeven in de RugRadarGrafiek.

 • Train en instrueer medewerkers
  Deze training moet minimaal twee dagdelen in beslag nemen en jaarlijks worden herhaald (minimaal één dagdeel). De training wordt bijvoorbeeld gegeven door ErgoCoaches, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. De GoedGebruik instructiefilms over tillen en over dragen kunnen hierbij helpen.

 • Geef alle medewerkers een DoeBoekje
  Het DoeBoekje is het zusje van het GebruiksBoekje, maar dan voor medewerkers die niet-cliëntgebonden werkzaamheden verrichten. Het boekje staat vol met tips over gezond tillen, reiken, duwen, trekken, etc., uiteraard op basis van de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting.