Fysieke belasting niet-cliëntgebonden

Beleidstips

 • Neem de BeleidsSpiegel af
  De BeleidsSpiegel is een volledig assessment van het beleid van jouw organisatie ten aanzien van de fysieke belasting door trekken, duwen en manoeuvreren (en andere arbeidsrisico’s). Als je de BeleidsSpiegel afneemt, tref je daar duidelijke richtlijnen aan, bijvoorbeeld: ‘Het is belangrijk het naleven van de afspraken te monitoren. Dit kan bijvoorbeeld via de aandachtsvelders, de RugRadar of door het meewerken op een afdeling. Op deze manier wordt het toezien op de afspraken geen doel op zichzelf, maar levert het informatie op die gebruikt kan worden om het beleid zo nodig bij te sturen. Het ‘toezien op afspraken’ is daarmee een vorm van monitoring geworden’.

 • Neem de RugRadar af
  Het afnemen van de RugRadar geeft een goede indruk van de blootstelling van de medewerkers aan trekken, duwen en manoeuvreren (en andere arbeidsrisico’s). De resultaten van de RugRadar kun je handig weergeven in de RugRadarGrafiek.

 • Beantwoord de KarVragen en volg de RijRegels
  Met het beantwoorden van de KarVragen bepaal je of dat wat je moet trekken of duwen veilig is. Om vervolgens op de juiste manier te trekken en duwen, volg je de RijRegels.

 • Overweeg aandrijving
  Overweeg een systeem met aandrijving voor het manoeuvreren met bedden of karren.

 • Houd de Praktijkrichtlijnen onder de aandacht
  Om het belang van de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting voor manoeuvreren onder de aandacht te houden, kun je deze poster ophangen.