Fysieke belasting niet-cliëntgebonden

Beleidstips

 • Neem de BeleidsSpiegel af
  De BeleidsSpiegel is een volledig assessment van het beleid van jouw organisatie ten aanzien van de fysieke belasting als gevolg van staan en statische belasting (en andere arbeidsrisico’s). Als je de BeleidsSpiegel afneemt, tref je daar duidelijke richtlijnen aan, bijvoorbeeld: ‘De werkruimte en de inrichting mogen geen beperking zijn om volgens de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting te kunnen werken’.

 • Neem de online RisicoRadar af
  Het afnemen van de RisicoRadar geeft een goede indruk van de blootstelling van de medewerkers aan zitten, beeldscherm- en repeterend werk en andere arbeidsrisico’s. Je kunt een onderzoek met de RisikoRadar heel handig online doen. Je krijgt de resultaten direct in mooie grafieken op je scherm.

   

 • Zorg voor een beweegcultuur
  Uiteindelijk draait het om actief zijn, bewegen, afwisselen. Dat kan ook met een zitbal, staand werken, zitstaand werken of zelfs fietsend.

 • Geef alle medewerkers een DoeBoekje
  Het DoeBoekje is het zusje van het GebruiksBoekje, maar dan voor medewerkers die niet-cliëntgebonden werkzaamheden verrichten. Het boekje staat vol met tips over gezond tillen, reiken, duwen, trekken, etc., uiteraard op basis van de Praktijkrichtlijnen Fysieke Belasting.

 • Voorkom bepaalde werkzaamheden
  Stel de vraag of bepaalde werkzaamheden überhaupt wel nodig zijn of te voorkomen zijn. Denk aan het minder vaak schoonmaken op moeilijke plaatsen, het kiezen voor makkelijk schoon te maken materialen of het verminderen van vuil door inloop.

 • Train en instrueer medewerkers
  Goede scholing en het geven van instructies aan medewerkers is belangrijk, bijvoorbeeld door ErgoCoaches, fysiotherapeuten of ergotherapeuten. De instructiefilms van GoedGebruik over staan en over statische belasting kunnen hierbij helpen.